Om avdelningarna

Dagarna då våra avdelningar har möten:

Spårare – Måndagar / Upptäckare – Onsdagar / Äventyrare – Tisdagar / Utmanare – Fredagar

När man börjar i årskurs 2 så kan man börja med scouterna i Kristina scoutkår. På spårarna kör man med ”scouting light”. Mycket kretsar kring att lära sig att arbeta i patruller genom mycket lek och bus.

Under de månader som det är ljust på kvällarna är spårarna ute på sina avdelningsmöten. Då kan det hända att det blir eldning, surrning (bygga utan hammare och spik) och lite fika på stormköken!

Övernattning sker också! Minst två gånger per år är det hajk och sedan så har även spårarna chans att prova på lägerlivet då de åker på några dagars läger då de övriga avdelningarna är borta en hel vecka!

Sen kommer man upp till upptäckaravdelningen och det är då man blir scout på riktigt. Man får svära scouteden… ”Jag lovar att efter bästa förmåga följa scoutlagen”.

På upptäckare blir det lite tuffare än på spårare. Man har rätt att ta knivbeviset vilket betyder att man har rätt att bära sin kniv i bältet under scoutverksamhet. Knivbeviset är ett av de få märken som man en gång har tagit som man kan bli av med.

På upptäckare börjar man även att använda yxa och såg, surrar ännu mer, lagar sin egen mat på stormkök på hajker och kanske t o m ligger och sover i vindskydd! Karta och kompass är en annan sak som man börjar med under dessa spännande och givande terminer. Och laga mat över öppen eld på läger…. Och man är borta hemifrån i en hel vecka när man åker på läger! Det är rätt coolt!

Efter upptäckare bilr man äventyrare. Då får man verkligen visa vad man kan och mycket av verksamheten baseras på ”frihet under ansvar”. När patrullerna är sammansvetsade och välfungerande är det meningen att de i mångt och mycket skall klara sig själva. Kanske ge sig ut på en egen hajk…

Utmanarlivet… Det bör upplevas!! Det kan vara allt från videokväll till bergsklättring till gourmémiddagar till primitiv matlagning och överlevnad…

På Rover träffas alla som är över 18 år och som inte riktigt vill släppa scouterna. Här händer det en mängd olika saker… Den senaste tiden har våra rovrar kretat sina egna kåsor!